Projekt Rozsviťte Prahu

11.12.2012

V prosinci 2012 se s pomocí Rádia City uskutečnil projekt "Rozsviťte s námi Prahu aneb každý má svou žárovku", kde se podařilo pomocí DMS vybrat částku Kč 187.245. Tato částka byla rozdělena mezi Střediska rané péče Praha se sídlem Trojická 2 a Klimentská 2. Pomáháme takto překonat  finannčí nejistotu financování provozu jednotlivých středisek.

Společnost pro ranou péči (dále SPRP) poskytuje ranou péči rodinám, které mají dítě se zrakovým a/či kombinovaným postižením. V České republice je raná péče zakotvena v legislativě i v

praxi jako sociální služba pro rodinu. A to terénní služba, která se má odehrávat v přirozeném prostředí dítěte, rodiny, a kterou je možné doplňovat ambulantními aktivitami. V ČR se ustálila dobrá praxe, že 75% intervencí – činností ve prospěch klienta – se odehrává právě v jeho přirozeném prostředí.

SPRP se věnuje v rámci poskytování služeb třem tématům:

o   Podpora rodiny

o   Podpora vývoje dítěte

o   Podpora a osvěta komunity a veřjnosti

Do tématu podpora vývoje dítěte patří i program stimulace zraku. Do toho jsou zařazeny ty rodiny, jejichž děti mají využitelný zbytek zraku a chtějí, aby poskytování rané péče je zaměřeno na zjištění, jaké má dítě vidění, které funkce má limitovány a které lze a jakým způsobem podporovat a rozvíjet. Předpokladem pro vytvoření individuálního plánu stimulace zraku je kvalitní funkční diagnostika, tu v SPRP provádí instruktorky stimulace zraku. Během přijímání rodičů a dítěte do programu s nimi konzultují lékařská, oftalmologická vyšetření a dělají samy funkční vyšetření zraku dítěte. To se dělá standardně při zahájení rané péče (vstupní diagnostika), v průběhu péče v případě, že se výrazně změní stav vidění dítěte a dále většinou při ukončení péče (zhodnocení stavu – výstupní diagnostika).

Všem dárcům děkujeme!

Vánoční jarmark v Zárybech přinesl Leontince 23.500 Kč

V pátek 30.11. se v obci Záryby - Martinov uskutečnil tradiční Vánoční jarmark u příležitosti rozsvícení vánočního strom…

Lupa, která pomáhá v Plzni