Maxim je srdcař. Hlasujte pro něj v Ceně Via Bona

15.3.2018

Nominovali jsme Maxima Čambora do Ceny Via Bona a vyšlo to. Teď už jen aby byl vítězným ze tří SRDCAŘŮ!
Hlasovat pro něj můžete tady.

A jaký je jeho příběh?

"Když malý nadační tým Nadace Leontinka začal se zrakově postiženými klienty objíždět sportovní akce, pohánělo ho hlavně nadšení a vidina toho, že zrakově postižení mohou ve sportu být rovnocennými partnery zdravým závodníkům – stačí jen odhodlání a pomoc traséra, který nevidomému poskytne "druhé oči". Jediným problémem bylo, že tým Nadace se skládal ze čtyř křehkých žen... a zkrátka – tahat, rozkládat a zase skládat nadační stan, zatloukat zátěže do ledu nebo nosit těžké vybavení... to chtělo chlapskou ruku. Proto členku Nadace Magdu napadlo oslovit svého dřívějšího kolegu z práce Maxima, o kterém věděla, že má ke sportu blízko (sám je bývalým profesionálním plavcem). Maxim, od přírody nadšený altruista, bez váhání souhlasil a odjel s Nadací Leontinka a týmem (zkušenějších i amatérských) zrakově postižených běžců na zimní Jizerskou 50. Abychom vytěžily maximum i z jeho sportovního talentu, požádaly jsme ho zároveň o to, aby jednoho nevidomého běžkaře provedl závodem jako trasér. "No to nemyslíte vážně, to přece nemůžu dát!" reagoval Maxim. Vzápětí už však zaháknutý do nevidomého závodníka aktivně zjišťoval, jak mu má hlásit zatáčky, klesání, stoupání, jestli má jet vepředu, nebo zprava... V roce 2008 tedy na běžkách odběhl svých prvních 25 km v roli traséra, úspěšně dovedl nevidomého bílou stopou až do cíle mezi tisícem vidících závodníků a také započal svou velkou vášeň – pomoc zrakově postiženým s účastí na sportovních akcích v Česku i v zahraničí.

Nadace Leontinka chce Maxima Čambora ocenit za to, že od té doby až dodnes, bezplatně a ve svém volném čase, pomohl s nespočtem sportovních i benefičních akcí – jako trasér nevidomých, dobrovolník, morální podpora, organizátor, navigátor, transportní jednotka, krizový intervent, nosič, opravář, inspirátor a hlavně bezbřehý optimista. Maxim je člověk, na nějž se lze stoprocentně spolehnout. Plánuje a prožívá s námi každoroční Jizerskou 50, dnem i nocí dělá podporu na náročném třídenním štafetovém závodě VltavaRun (kde poskytuje zázemí hned 12 zrakově postiženým běžcům a jejich trasérům), a kvůli nadačním akcím si neváhá vzít dovolenou.
Z lásky ke sportu a pomoci těm, kdo nemají stejné startovní podmínky jako jejich zdraví vrstevníci, dokonce založil spolek Jeden na jednoho. Jeho cílem je umožnit kvalitní sportovní vyžití formou rozvíjení spolupráce v tandemu zrakově postižený – průvodce, tj. jeden (s handicapem) na jednoho (zdravého).
Od roku 2008 začal Maxim Čambor pomáhat jako dobrovolník na sportovních akcích Nadace Leontinka. Protože sám běžkoval, stal se trasérem nevidomých a posléze založil vlastní spolek Jeden na jednoho. S nevidomými se věnuje běžeckému lyžování (soustředění, výcvikové kurzy, účast na závodech v Norsku Ridderrennet, švýcarský Engadin Skimarathon, francouzská La Transjurassienne...).
Působí jako trenér správné techniky plavání, což je pro zrakově postižené jedna z nejnáročnějších disciplín, kdy ve vodě mohou lehce ztratit orientaci. Absolvuje jako trasér běžecké závody, parabiatlon a triatlon, shání prostředky na realizaci závodů a sportovních snů zrakově postižených. Jeho spolek jako jediný v ČR vlastní certifikovanou zvukovou laserovou pušku, kterou Maxim využívá nejen na trénincích a závodech, ale prezentuje ji v rámci osvěty mezi zdravou populací. Zrakově postiženým zprostředkovává i netradiční sportovní zážitky, jako je třeba hraní golfu.

Maxim je nepostradatelným článkem závodů a sportovních akcí Nadace Leontinka (Jizerská 50, VltavaRun), kde poskytuje pomoc jak praktickou (shání prostředky, zapůjčuje auto pro přepravu, pomáhá s logistikou a technickým zázemím), tak morální (inspiruje, trénuje, trasuje a motivuje nevidomé). Zároveň se díky němu podařilo vyslat zrakově postižené závodníky na prestižní zahraniční závody, kde mohli reprezentovat Českou republiku, a také získat první certifikovanou zvukovou laserovou pušku pro biatlon nevidomých.
Jeho velkou zásluhou je popularizace sportu zrakově postižených, osvětová činnost a neúnavná podpora a motivace samotných nevidících závodníků i amatérů, kteří by rádi se sportem začali, ale třeba dosud neměli příležitost.

Na našem prvním závodě VltavaRun, což je nepřerušovaný štafetový běh od pramene Vltavy až do Prahy, jsme vůbec netušili, do čeho s celkem čtyřiadvaceti závodníky jdeme. Bylo nám jasné, že bude potřeba být ve střehu hlavně v noci, kdy se skupina závodníků střídá, aby odběhla své úseky, a zároveň snaží alespoň trochu prospat a nabrat síly na vyčerpávající zbytek závodu. Maxim sám od sebe skvěle logisticky zafungoval, když celou noc jezdil jako doprovodné vozidlo a odběhnuté závodníky přemisťoval mezi jednotlivými úseky tak, aby zbytku skupiny prodloužil možnost spánku alespoň o 2 hodiny, což v polních podmínkách znamená velkou úlevu. Nutno dodat, že Maxim se třídenního závodu účastní jako podpora naprosto dobrovolně a bez jakéhokoli nároku na odměnu, což Nadaci Leontinka umožňuje takto velký závod vůbec absolvovat.

Jsem ráda, že z počátečního nadšenectví a dobrého srdce se za ty roky vyvinul pevný přátelský vztah mezi Maximem, mnou, celou nadací a našimi zrakově postiženými klienty, kteří s námi mnohdy "vyrostli", zocelili se a nabrali spoustu skvělých zkušeností. Maxim patří mezi lidi, na které se mohu vždycky spolehnout, a toho si vážím nejvíc."

Barbara Hucková, ředitelka Nadace Leontinka

Finále RunTour - 3.11. v Pardubicích

V sobotu 3. listopadu se závodem na pardubickém Dostihovém závodišti uzavře letošní ročník amatérské běžecké série RunTo…

600 km poslepu: Nevidomý Ondra vyběhal přes 280.000 Kč pro malé sportovce