Pomozme nevidomému Martinovi získat osobní asistentku!

9.10.2019

Martin (19) se narodil předčasně jako nevidomý. Je to ale bojovník.

Měl vždy blízko k hudbě a už od malička se u něj projevoval neobyčejný hudební sluch. Na zobcovou flétničku hrál ještě dřív, než začal chodit do školy. K ní si posléze na ZUŠ přibral hru na klasickou kytaru, a aby toho nebylo málo, začal se učit ještě na alt saxofon.

S pomocí rodičů a okolí se postavil osudu a už 3. rokem studuje jako jediný nevidomý na Janáčkově konzervatoři v Ostravě obor Klasická kytara. K tomu ale potřebuje vlastní asistentku. Díky ní může chodit do školy, stíhat učivo, účastnit se školních koncertů a dělat věci jako jeho spolužáci.

Asistenční služba je placená, vyjde na 60 000 Kč na jeden školní rok. Pomozte nám prostřednictvím Slevomatu vybrat peníze, které Martinovi zajistí asistentku na školní rok 2019/2020. Přispět můžete 50, 100 nebo 500 Kč. Každá pomoc se počítá a žádná částka není malá.

S čím asistentka Martinovi pomáhá?

I když rodiče synovi pomáhají na maximum, skloubit každodenní péči s prací je náročné. „Martina vozíme každý den cca 25 km do školy a zpět. Protože nevidí, potřebuje doprovod všude, kde se pohybuje, pomoc ve třídě i mimo ni. V tom nám nesmírně ulehčuje pomoc osobní asistentky,“ říká Martinova maminka.

Tím její práce ale zdaleka nekončí. Asistentka:

•     doprovází Martina při cestě do třídy i cestou na oběd,
  •     jezdí s ním na mimoškolní akce a minikoncerty spolužáků,
  •     pomáhá s přepisováním not do Braillova písma,
  •     přepisuje s Martinem učebnice,
  •     pomáhá mu, aby v učení udržel tempo se spolužáky,
  •     doprovází ho do ZUŠ, kde se Martin zdokonaluje ve hře na saxofon.

Díky osobní asistenci se Martin necítí vyčleněný, i s hendikepem zvládá náročné učivo a připravuje se na dráhu profesionálního hudebníka.

„Po dokončení šestiletého studia by si Martin moc přál získat angažmá v některém z hudebních těles. Bez pomoci osobní asistentky by ale pro nás jeho studium ve vzdáleném městě bylo velmi náročné. Moc si přejeme, aby tuto pomoc mohl mít i v letošním školním roce,“ říká maminka.

Pomozte Martinovi na jeho cestě za vysněnou hudební kariérou. Společně to dokážeme. Děkujeme!

Pomozme nevidomému Martinovi získat osobní asistentku!

Pejsek Marlowe úspěšně odpromoval!

Zvýhodněné startovné na Jizerskou 50 do konce září!