RunTour v krásném ostravském areálu Dolních Vítkovic

14.6.2019

Na RunTour jezdíme se zrakově postiženými běžci a maséry moc rádi, a o Ostravě to platí dvojnásob!

Prostředí národní kulturní památky Dolní Vítkovice je impozantní a běhá se v něm jedna radost.

Tentokrát se do Ostravy vlakem vypravila Terka z Nadace Leontinka a přímo na místě jí velkou pomocí byla Vlaďka Salvetová, ředitelka místního Střediska rané péče, které i díky Leontince a podpoře z loňské RunToury pomáhá rodinám se zrakově postiženými dětmi ve věku 0-7 let.

Adrenalin nejen při běhu

Letošní Ostrava se nesla ve znamení hledání trasérů. I přes vydatné sdílení napříč internetem a pomoc organizátorů se do poslední chvíle nepodařilo sehnat průvodce pro slabozrakého Luboše, který běhá 5 km za 19 minut (nedivíme se). Vždy, když skvělý moderátor akce Jirka Gruntorád naši prosbu vyhlásil na pódiu, musel se pousmát nad tím, že výkon zrakově postiženého běžce je takový, že pro něj nelze sehnat adekvátní doprovod!

Kromě toho se začali během dne omlouvat i jiní již dohodnutí traséři, kterým nastaly nečekané komplikace od onemocnění až po nenastartování auta. Průvodcovští andělé ale zřejmě drželi stráž, protože nám začali posílat náhradníky: například pro šeroslepého Matěje, který měl běžet 1 km, se našel stejně starý kluk Jarda, který si v Ostravě také chtěl zaběhnout svůj první závod a nabídnul se, že Matěje při tom vezme za ruku a cílem proběhnou spolu. Přestože byl nervózní, jak svůj úkol zvládne, vedl (si) nakonec skvěle a nám tak dorostla nová generace trasérů :)

Pro rychlého slabozrakého Jirku na 10 km jsme s pomocí organizátorů závodu sehnali atletického běžce z protějšího stánku prodejny Salming. Při setkání se dokonce vtipně ukázalo, že kluci už se dřív potkali na jiných závodech.

Slabozrakého Matyáše na 5 km nakonec odvedla sympatická slečna Marťa a oba si spolupráci moc pochvalovali.

Zvláštní a emotivní zážitek jsme také měli díky trasérovi slabozrakého Jardy (na fotce) - stal se jím totiž jiný postižený závodník menšího vzrůstu Lukáš Petrusek. "Mně samotnému na trati vždycky někdo pomáhá, ať už jsou to kolegové, nebo organizátoři. Už dlouho si chci splnit ten sen a také někomu pomoci... tak jsem si řekl, že se přihlásím jako průvodce. Strašně se těším na svou první trasérskou zkušenost," vysvětlil Lukáš před během.

A co zmiňovaný Luboš ze začátku článku, jak s ním to dopadlo? Po hodinách marného snažení se ho ujal borec z největších - závodník Peter Ďurec, který v předcházejícím závodě na 10 km skončil na 2. místě! Sebral tedy poslední zbytky energie, aby slabozrakého Luboše po natrénování závodní taktiky provedl cílem ve vytouženém čase 19 min 32 s.

Děkujeme organizátorům závodu, agentuře Geometry Global a jmenovitě Nikče, Honzovi a Aničce za to, že Leontinku na RunTour vždy vítají s otevřenou náručí a na zrakově postižené běžce se nezapomíná.
Děkujeme všem trasérům a dobrovolníkům, bez nichž bychom si nemohli dovolit objíždět tolik závodů.

Děkujeme našim zrakově postiženým masérům za skělou práci ve stanu ALPA, i všem závodníkům, kteří se přisli nechat namasírovat, koupit si nadační tričko nebo jen podpořit vřelými slovy.
A děkujeme Ostravě za nádherné počasí B-)

Vzhůru do Liberce 13. 7. 2019!

Plavecký úspěch nevidomého Davídka

RunTour v krásném ostravském areálu Dolních Vítkovic