Umění na dotek: Nevidomí si vyzkouší unikátní 3D technologii!

21.3.2018

Španělští vývojáři přivezou do ČR technologii virtuální reality pro nevidomé
– Nadace Leontinka je hrdým partnerem projektu

Ve dnech 23. – 24. 3. proběhne v pražském Anežském klášteře výstava „Touching Masterpieces“, která jako první na světě zprostředkuje nevidomým zásadní umělecká díla prostřednictvím speciálně upravených haptických rukavic a virtuální reality.

Ve světě dosud nerealizovaný projekt umožnuje nevidomým něco neuvěřitelného, jedinečného a nepoznaného - reálný dotyk s uměleckými objekty vytvořenými špičkovým 3D softwarem.

Nevidomí se budou moci v originálním měřítku dotknout busty Nefertiti a soch Davida a Venuše Mélské a vnímat tak přesnou konturu a tvar objektu.

Výstava vznikla ve spolupráci s aktivační agenturou Geometry Prague a španělskou vývojářskou společností NeuroDigital. Partnery akce jsou Národní galerie v Praze a Nadace Leontinka, záštitu poskytlo Ministerstvo kultury ČR.

„Nevidomé děti se ve škole běžně učí pomocí reliéfních pomůcek a hmatových obrázků, které ale málokdy dokáží zprostředkovat zcela reálný vjem. Je nadmíru pozitivní, že nové technologie umožní nevidomým – ale i vidícím – dotknout se věcí dříve nedosažitelných,“ říká Barbara Hucková z Nadace Leontinka, která pomáhá zrakově postiženým, především dětem a mladým lidem.

Nevidomý Jakub B. technologii otestoval přímo v místě jejího zrodu, ve Španělsku. "Chvilku jsem si musel zvykat na to, jak vlastně rukavice fungují a na ten specifický pocit. Pak jsem ale dokázal pod rukama cítit naprosto jasné kontury sochy, jako by skutečně stála přede mnou. Dokonce jsem si touto technologií i zkusil "zahrát" na virtuální kytaru. Do budoucna může tento software být skvělou pomůckou pro zrakově postižené," říká Kuba.

Vánoční jarmark v Zárybech přinesl Leontince 23.500 Kč

V pátek 30.11. se v obci Záryby - Martinov uskutečnil tradiční Vánoční jarmark u příležitosti rozsvícení vánočního strom…

Lupa, která pomáhá v Plzni

72 asistenčních pejsků