Trefy biatlonistů už počtvrté pomáhají dětem se zrakovým hendikepem

Projekt Trefa pro Leontinku vznikl v roce 2020 a jeho cílem je podpora dětí se zrakovým hendikepem. Každý terč, který biatlonisté a biatlonistky zasáhnou během série závodů Světového poháru v biatlonu, navýší nejen skóre závodníkům, ale pomůže navíc i dobré věci. Generali Česká pojišťovna totiž za každý trefený terč opět daruje 500 korun Nadaci Leontinka. Výtěžek poputuje na podporu rané péče u dětí se zrakovým postižením. A pomáhat můžou taky biatlonoví fanoušci pomocí dárcovských DMS. Nejen závodění, ale i fandění tak získává nový rozměr. 

Generali Česká pojišťovna je hlavním partnerem Nadace Leontinka už od roku 2008. Zatímco na začátku tehdy ještě Česká pojišťovna podporovala zejména výcvik asistenčních pejsků, postupně se pozornost zaměřila na ty nejzranitelnější, děti od narození do sedmi let, které se narodily s postižením zraku. V roce 2020 tato podpora dostala i svůj konkrétní projekt s názvem Trefa pro Leontinku

Tipneš si, kolik peněz tenhle projekt už dětem se zrakovým hendikepem přinesl? Je to neuvěřitelná částka 4 500 000 korun - a to je 9 000 přesných tref našich biatlonistek a biatlonistů! Ty Nadace do poslední koruny poslala právě na pomoc dětem se zrakovým nebo kombinovaným postižením - tedy pro děti, které kromě postižení zraku trpí ještě dalšími zdravotními problémy, jako je dětská mozková obrna, epilepsie a další.

Správná, a hlavně včasná diagnóza hraje u zrakového postižení malých dětí klíčovou roli, proto jsem moc ráda, že s tímto projektem můžu i letos podpořit ranou péči pro moje malé kamarády. Aktuálně probíhá již čtvrtý ročník tohoto charitativního projektu a jen v loňské sezóně se podařilo vybrat úžasných 1 540 000 korun

Peníze se po konci akce vždy promění ve skutečnou pomoc dětem, za kterými dojíždí poradkyně rané péče a trénují s nimi zrak a řadu dalších dovedností. Tahle úžasná služba je navíc poskytovaná rodinám úplně zdarma a podporu dostávají nejen děti, ale také rodiče. Těm poradkyně poskytují třeba i psychickou podporu v náročné situaci nebo jim radí, na jaké další specialisty se mohou obrátit nebo jak požádat o kompenzační pomůcku. 

Ten nejdůležitější ze závodů Světového poháru, Mistrovství světa v biatlonu, se letos po 11 letech vrací do České republiky do nově zrekonstruované Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě. České barvy zde od 7. do 18.2  hájí i Tereza Voborníková, která svými trefami Nadaci Leontinka pomáhá již od roku 2020. „Propojení biatlonu s konkrétní pomocí Leontince se mi moc líbí, a to nejen proto, že zrakovým postižením trpí i moje sestra, ale fakt, že každá trefa přispěje na dobrou věc, je pro mě jako pro sportovkyni opravdu motivující,“ komentuje celý projekt Tereza.

Během mistrovství můžou biatlonoví fanoušci zavítat i do společného stanu Generali České pojišťovny a Nadace Leontinka a vyzkoušet si třeba střelbu z laserové biatlonové pušky nebo první pomoc s aplikací Záchranka. Budou zde mít také možnost přidat svoji vlastní trefu do projektu Trefa pro Leontinku a za odměnu si odnést biatlonovou čelenku. 

Průběžné skóre a další informaci o tomhle báječném projektu se dozvíš na stránce www.trefaproleontinku.cz.

A pokud bys rád(a) přidal(a) svoji vlastní trefu třeba i z gauče při sledování biatlonových soubojů, pošli na číslo 87 777 text: DMS TREFA 90