Příběh bojovnice Natálky

22.6.2016

Velká bojovnice Natálka a její příběh očima maminky:

V únoru 2007 jsem s tehdy pětiletou dcerkou Natálkou nastupovala na neurologii ve FN Motol, bohužel až v čase, kdy ztrácela úplně zrak. Pediatričky v Českých Budějovicích připisovaly typické příznaky tumoru mozku jako problémy psychického rázu, léčili ji i antidepresivy a léky na spaní, bohužel ve FN Motol snímky z magnetické rezonance ukázaly asi největší tumor na mozku v Evropě, který 5 a půl roku agresivně rostl až do velikosti tenisových míčků.

Natálka měla posledních pár dnů života..

Pan docent Tichý jí operoval i s tím rizikem, že neví, jak zákrok dopadne; v průběhu roku a půl následovaly další riskantní operace a poté podstoupila onkologickou léčbu.
Tumor narušil oční nervy a zničil hypofýzu. Natálka má nyní zbytkový zrak na pravém oku a je trvale na hormonální substituci.

Naty je nesmírně optimistická a statečná. Díky její síle asijského bojovníka a andělským rukám pana docenta je stále mezi námi, ukončuje nyní 8. třídu Církevní základní školy v Českých Budějovicích, využívá ve škole kompenzační pomůcky pro zrakově postižené jako je ozvučený notebook a braillský řádek. Od roku 2010, každým rokem jí Nadace Leontinka přispívá k tomu, aby mohla mít ve třídě asistenta pedagoga na 100% úvazek a také připravené veškeré učebnice a podklady pro výuku v Braillově písmu. I díky tomu je integrace úspěšná.

Naty o víkendu jezdí po horách na dvojkole, ráda chodí hledat kešky a v zimě lyžuje. Vzhledem k tomu, že se jí věnují skvělí trenéři, stále si vylepšuje svůj plavecký styl s Míšou Witnerovou a pracuje na odstranění svalové disbalance a kondičce s trenérem Rudou Laitlem.

Moc ráda by jednou studovala anglický jazyk a možná se stala překladatelkou či lektorkou. Všichni kolem ní se jí snaží vytvořit takové podmínky, aby se jí její sen splnil. Děkujeme!

Finále RunTour - 3.11. v Pardubicích. Pomůžete s námi Elišce, Zuzance, Vítkovi a dalším dětem?

V sobotu 3. listopadu se závodem na pardubickém Dostihovém závodišti uzavře letošní ročník amatérské běžecké série RunTo…

600 km poslepu: Nevidomý Ondra vyběhal přes 280.000 Kč pro malé sportovce

RunTouráci v Praze pomohli malému Matějovi