Leontinka sportuje

Nadace Leontinka podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým mohou navzdory svému handicapu překonávat samy sebe, zažít radost z úspěšného výkonu a začlenit se touto formou mezi zdravou populaci. Nadace Leontinka organizuje v rámci projektu Leontinka sportuje mnoho aktivit. Zapojuje do nich zrakově postižené sportovce i s jejich traséry či průvodci, kteří společně sdílí radost z pohybu a nových osobních rekordů. Všem těmto trasérům a dobrovolníkům za jejich nasazení ze srdce děkujeme!

Začátkem roku 2015 jsme připravili hned dvě sportovní akce pro zrakově postižené sportovce.
48. ročníku ČEZ Jizerské 50 se za podpory Nadace Leontinka zúčastnilo celkem 14 běžců s postižením zraku. O poháry Nadace Leontinka se kromě Bedřichovské 30 bojovalo ve všech závodech J50.

Letos se vydařil také již třetí Kurz běžeckého lyžování pro zrakově postižené a jejich traséry v Jindřichově u Jablonce nad Nisou. Akademie, kde si mohou běžci zdokonalit své lyžařské dovednosti, se zúčastnilo 7 zrakově postižených a 7 trasérů. Tradičně pod vedením zkušených instruktorů z běžecké školy Dušana Kožíška jsme i letos trénovali především rovnováhu na lyžích, správný postoj a techniku odrazu, jízdu bez hůlek, soupaž a další běžecké "nezbytnosti".

Poprvé jsme se s týmem 12ti zrakově postižených a 12ti trasérů zúčastnili extrémního štafetového závodu od pramene Vltavy až do Prahy VltavaRUN. Byl to vskutku nejtěžší sportovní výkon, do kterého jsme se pustili – jak organizačně, tak přímo pro běžce na trati.
Celkem 360 km jsme během květnového víkendu zdolali za 35 h 29 min a 58 s!

Již potřetí jsme běželi stále populárnější sérii amatérských závodů RunTour, konající se v osmi českých městech. Nadace Leontinka zde zrakově postiženým běžcům zajišťuje startovné, traséra, zázemí a osobní asistenci během závodu. RunTour 2015 se za podpory Nadace Leontinka zúčastnilo celkem 40 zrakově postižených běžců ve věku od 3 do 60 let, kteří odstartovali celkem 89x. Každá padesátikoruna ze startovného šla Nadaci Leontinka a ředitelka Nadace Barbara Hucková slíbila, že pokud RunTour přinese milion korun na projekt Svítání, ač neběžkyně, poběží na pražské Ladronce trasu 5 km. Nakonec běžela jako vodička Marka Szlaura z České pojišťovny, který měl oči zakryté klapkami.

Seriál čtyř běžeckých závodů Běhej Lesy (tratě 11 a 22 km) odstartoval na Karlštejně, pokračoval v krásném Lednicko-valtickém areálu, v Beskydech a nakonec v Jizerských horách - ČEZ Jizerská 50 RUN. Eva Lesová si zaběhla všechny čtyři závody a získala tak, jako jediná sportovkyně s hendikepem, titul ČTVERÁK 2015.

V rámci pátečního programu 102. Primátorek Skupiny ČEZ se představilo celkem 5 lodí s veslaři se zrakovým, mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. O poháry Nadace Leontinka se poprvé bojovalo ve dvou kategoriích - čtyřka s kormidelníkem a skif. V rámci akce byly také vydraženy hodinky Orlík II, které věnovala firma PRIM.

Již potřetí jsme zajistili účast zrakově postižených na závodu Dračích lodí v Brandýse nad Labem. Posádka složená ze sedmi amatérských vodáků se zrakovým hendikepem a jedenácti zdravých přátel a příznivců Nadace Leontinka (s klapkami na očích) zajela, za vskutku aprílového počasí, všechny čtyři závodní jízdy.

Velký dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Mather Activation s.r.o., Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, TV Nova, Nadace ČEZ, Ogilvy, VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem o.s., VK Blesk, ČVK Praha, Klub SKP Jablonec, Chata MUHU, Penzion Polka, Kateřina Hager a její štáb Bohemia Productions, pan Maxim Čambor, Jitka Dohnalová, Miluška Jurošková.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2015 byla 369 300 Kč.

Veslařský klub TyfloCentra Ústí nad Labem

"vozejk nových možností"

63 000

Český svaz zrakově postižených sportovců, z. s.

"sportovní tábor 2016"

60 000

Goalball Club Perun Praha, z.s.

"sportovní kroužek pro děti"

Moflar Marek

"Ironman serie 2016"

Futsal pro nevidomé - Avoy MU Brno

"Futsal pro nevidomé "

30 000

Blind Sport Club Praha, z. s.

"Podpora fotbalového týmu

30 000

Tandem - sdružení rodičů a přátel školy při ZŠ pro zrak. postiž. a žáky s vadami řeči v Opavě

"Rádi sportujeme"

25 000

TANDEM - Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole, Opava

"Rádi sportujeme"

25 000

TANDEM - Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole, Opava

"Nejlépe je vyzkoušet si"

20 000

Kratochvíl David

"úhrada tandemová kola"

15 000

Jeden na jednoho, z.s

"Triatlon, běžecké a biatl.akce 2016"

12 000

"účast na biatl. akcích"

10 000

Jeden na jednoho, z.s

"účast na Engadinský maraton"

10 000

projekt SPORT-vesty pro nevidomé

rozdané reflexní vesty za r.2015, 31ks

9 300

CELKEM

369 300 Kč

Začátkem roku 2014 jsme připravovali hned dvě sportovní akce pro zrakově postižené sportovce – tradiční Jizerskou 50 a již třetí kurz běžeckého lyžování pro zrakově postižené a traséry. Příroda ale lyžování nepřála a obě akce byly bohužel pro nedostatek sněhu zrušeny.

Již podruhé jsme se zúčastnili stále populárnější série amatérských běžeckých závodů RunTour, konající se v osmi českých městech. Nadace Leontinka zde zrakově postiženým běžcům zajišťuje startovné, traséra, zázemí a osobní asistenci během závodu. RunTour 2014 se za podpory Nadace Leontinka zúčastnilo celkem 35 zrakově postižených běžců ve věku od 10 do 59 let.

Běžeckým závodem je také ČEZ Jizerská 50 RUN – v roce 2014 se konal 1. ročník a Nadace Leontinka nechyběla na startu v lyžařském stadionu v Bedřichově hned se čtyřmi zrakově postiženými sportovci.

Hned 3 posádky zrakově postižených veslařů se také zúčastnily 101. Primátorek na Vltavě o medaile a Pohár Nadace Leontinka.

Již podruhé jsme zajistili účast zrakově postižených na závodu Dračích lodí v Brandýse nad Labem.

Velký dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Mather Activation s.r.o., Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, Nadace ČEZ, PRIM, Aukro, Ogilvy, Jeden na jednoho, mikr.cz, Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem o.s., Exx.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje roce 2014 byla 330 396 Kč.

21 400 Kč Ubytování na Jizerské 50

10 000 Kč Avoy MU Brno Futsal – Bučovice Blind Football Cup

50 000 Kč Český svaz zrakově postižených sportovců Sportovní tábor

8 000 Kč Český svaz zrakově postižených sportovců MS IBSA v judo

29 000 Kč 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech, o.s. Prodloužení schodiště k přístupovému molu

15 000 Kč Jeden na jednoho, o.s. Ubytování ZP sportovců a průvodců

2 596 Kč Jeden na jednoho, o.s. Účast na Jizerské RUN

1 500 Kč Jeden na jednoho, o.s. Plavecké ploutve - zakoupení

20 000 Kč Blind Sport Club Praha Podpora mladého goalballového týmu

5 000 Kč TJ Zora, z.s. Z Prahy až na polární kruh

5 000 Kč TJ Zora, z.s. Vánoční šachový turnaj

10 000 Kč Marek Moflar Cyklistické vybavení

5 000 Kč Lubomír Vachutka Cestovné na běžecké závody

147 900 Kč Rozdané reflexní vesty s označením

Nadace Leontinka podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým zrakově postižené děti mohou navzdory svému těžkému handicapu překonávat samy sebe a plnit své cíle a přání.

V roce 2013

celková podpora v hodnotě 285 000

Jeden na jednoho 30 000 Kč

1. Centrum 20 000 Kč

Veslařská klub 30 000 Kč

Tandem 45 000 Kč

ČSZPS 30 000 Kč

ČSZPS 90 000 Kč

Blind sport 30 000 Kč

V roce 2012

Nadace Leontinka podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým mohou navzdory svému handicapu překonávat samy sebe, zažít radost z úspěšného výkonu a začlenit se touto formou mezi zdravou populaci. Nadace Leontinka již tradičně zorganizovala účast zrakově postižených sportovců na zimním běžeckém závodě Jizerská 50. Tato nadační aktivita již vešla ve všeobecnou známost mezi zrakově postiženými sportovci a je velmi pozitivně vnímána jak handicapovanými, tak i ve sportovních kruzích široké veřejnosti. Další podpora sportování zrakově postižených vzešla z grantového řízení nadace, ve kterém bylo podpořeno hned několik organizací, jejichž posláním jsou sportovní aktivity nevidomých na amatérské či profesionální úrovni, např. Český svaz zrakově postižených sportovců, Tandem Opava a další (viz tabulka níže). V grantovém řízení podpořila nadace také několik sportujících nevidomých jednotlivců.

Český svaz zrak. postiž. sportovců Podpora mladých sportovních talentů 2012 30 000 Kč

Český svaz zrak. postiž. sportovců Sportovní tábor 2012 60 000 Kč

Blind Sport Club Praha Podpora mladého goalballového týmu 10 000 Kč

Tandem – Sdružení rodičů a přátel školy zrakově postižených Projekt Posouváme hranice 73 000 Kč

O. s. Kyklop CZ Zážitkový pobyt pro zrakově postižené 35 000 Kč

TJ Zora Praha Příspěvek na trajekt pro cyklisty – cesta do Londýna na Paralympiádu 20 000 Kč

Sdružení přátel zrak.postiž. dětí Ozdravný pobyt nevidomých 10 000 Kč

Marek Moflar Pořízení speciálních kol pro závodní tandemovou cyklistiku 50 000 Kč

Kromě grantových žádostí organizací a jednotlivců Nadace Leontinka zorganizovala následující vlastní sportovní akce s aktivní účastí zrakově postižených mladých lidí: zimní Jizerská 50, víkendový běžecký kurs pro zrakově postižené ve Vrchlabí, účast zrakově postižených na veslařských závodech Primátorky.

Spolu s rozdělenými granty bylo v roce 2012 vynaloženo na projekt Leontinka sportuje celkem 307.893 Kč.

V roce 2011 ...

140 000 Kč

Podpora mladých sport. talentů

Český svaz zrakově post. spor. ,o. s.

90 000 Kč

Sportovní tábor 2011

Český svaz zrakově post. spor.,o. s.

33 675 Kč

Cyklistický zájezd Toskánsko 2011

Viděno hmatem, o. s.

33 000 Kč

Veslování ZP sportovců

Centrum zdravotně postižených JČ, o. s.

30 000 Kč

5 000 Kč

Asistence při lekcích jezdectví

Občanské sdružení Stáj Preláta

Poprvé zúčastnili zrakově postižení sportovci  98. ročníku Primátorek ČSOB Pojišťovny, legendárního veslařského závodu. Na Vltavě nezávodili pouze profesionální veslaři, ale poprvé v historii také zrakově postižení sportovci. V rámci pátečního odpoledního programu se divákům představily celkem tři lodě obsazené handicapovanými sportovci. Posádku dvou čtyřveslic s kormidelníkem obsadili zrakově postižení veslaři, jednu posádku tvořili sportovci s mentálním handicapem. Tak jako v loňském roce se i v letošním roce díky velkorysému daru společnosti PRIM- hodinkám z limitované serie PRIMátorky podařilo po vydražení podpořit nevidomé veslaře z Ústí nad Labem a Českých Budějovic. Jsme rádi za podporu našich příznivců a všem našim pomocníkům z agentury Mather, bez jejichž pomoci  by se nedala realizovat tato akce.

Nadace Leontinka již podruhé zaštítila  českou účast na mezinárodních zimních závodech pro handicapované v Beitostølenu v norských horách. V roce 2011 se do Norska vypravíila skupina tří mladých českých nevidomých, kteří změřili své síly s ostatními soupeři v běhu na lyžích a v biatlonu pro zrakově postižené (se zvukovou střelbou). Česká republika byla vyhlášena zemí roku. Akce proběhla 3. dubna. Hlavním partnerem tohoto projektu se stala společnost Etnetera, které tímto děkujeme. Bez ní by účast na tomto výjimečném projektu nebyla možná.

V roce 2010

Za pomoci mnoha příznivců z Čech i Norska jsme vyslali 4 člennou výpravu, čítající 2 nevidomé závodníky a doprovod, na týden závodů v zimních sportech pro zrakově a tělesně postižené Ridderrennet v norském Beitostølenu.

Každoročně podporujeme pobyt sportovně nadaných zrakově postižených dětí, organizovaný Českým svazem zrakově postižených sportovců, podporujeme nejrůznější druhy sportovních aktivit.

Od roku 2007 se Nadace Leontinka rovněž stala partnerem tradičního běžkařského a cyklistického meetingu Jizerská padesátka. Každoročně se zrakově postižení „reprezentanti“ Nadace Leontinka účastní jak zimní tak letní části jako plnohodnotní závodníci.

Pomoc v roce 2010

Stáj Preláta - částečná úhrada speciálního sedla pro zrakově postižené jezdce. V současné době je 6 aktivních zrakově postižených členů klubu, kteří sedla používají. Mají domluvené individuální hodiny jízd. Sedlo je využíváno pro výcvik všech kategorií jezdců. Přináší hendikepovaným jezdcům zvýšený pocit jistoty. Lenka (*2001) je i přes svůj zrakový hendikep nadaná. Navštěvuje školu Jaroslava Ježka a plavání ji velmi nadchlo. Chodí plavat s asistentkou, která postupně odbourala počáteční strach a nejistotu Lenky. Pokroky nejsou velké, ale jsou znatelné. Prohloubila se i důvěra v asistentku. SK Slavia - Podpora integrované sportovní přípravy zrakově postižených plavců- konkrétně 2 plavkyň ve věku 14 a 15 let. Tento projekt je příkladem maximální a ojedinělé integrace mezi zdravé sportovce. Děvčata se začala touto formou připravovat na paralympijské hry 2012 v Londýně. Veslařský klub Tyflocentrum - Nákup skifu (jednomístné veslařské lodi) umoţnil těžce zrakově postiženým veslařům, včetně těch s kombinovaným postižením, samostatné tréninky, účast na veslařských regatách a soutěžích. Jedná se jak o podporu závodního veslování, tak i turistického veslování. Občanské sdružení Tandem Opava - podpora sportovních aktivit k integraci a inkluzi zrakově postižených dětí ve věku 7-18 let. Finanční podpora umožnila realizaci soustředění, tréninku na tandemových kolech, startovné na závodech.

V sobotu 19.8. se chystáme na RunTour do Liberce

V sobotu 19. 8. vyběhne celkem 13 zrakově postižených běžců z Nadace Leontinka do jizerskohorských kopců. V rámci RunTou…

Leontinka na Soundtrack Festivalu

Na RT v Olomouci odstartovalo 16 ZP běžců