Leontinka sportuje

Nadace Leontinka podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým mohou navzdory svému handicapu překonávat samy sebe, zažít radost z úspěšného výkonu a začlenit se touto formou mezi zdravou populaci. Nadace Leontinka organizuje v rámci projektu Leontinka sportuje mnoho aktivit. Zapojuje do nich zrakově postižené sportovce i s jejich traséry či průvodci, kteří společně sdílí radost z pohybu a nových osobních rekordů. Všem těmto trasérům a dobrovolníkům za jejich nasazení ze srdce děkujeme!

V roce 2016 Nadace Leontinka poskytla zrakově postiženým sportovcům zajištění účasti v hodnotě více než 500.000 Kč na závodech a sportovních akcích různého charakteru.

Talentovaný nevidomý sportovec Marek Moflar mohl vyrazit na celosvětové závody IronMan díky podpoře Nadačního fondu Avast.

I v roce 2016 se mohli zrakově postižení sportovci zúčastnit hned dvou zimních akcí.
49. ročník ČEZ Jizerské 50 se uskutečnil 8. - 10. 2016 na lyžařském stadionu v Bedřichově. Tentokrát ovšem v upravené podobě kvůli nedostatku sněhu – i přesto na čtyřkilometrovém okruhu obstálo
celkem 14 zrakově postižených běžkařů se svými traséry (např. vynikající sportovkyně Zuzana Kocumová, Radka Tkáčiková). Běžecké dvojice vyjely na trasy 50, 25, 10, 2 km a firemní štafetu, kde se umístily na skvělém 33. místě z celkového počtu 54. Účast zrakově postižených na 49. ČEZ Jizerské 50 podpořila společnost Raul s.r.o., dlouhodobý partner Nadace Leontinka. Děkujeme a těšíme se na příští jubilejní 50. ročník!
Již popáté jsme zorganizovali Kurz běžeckého lyžování pro zrakově postižené a jejich traséry. 12. – 13. 2. I přes mírnou zimu se podařilo oba výcvikové dny s 8 zrakově postiženými (z toho 3 zcela nevidomí) a průvodci zvládnout na výbornou - na stadionu v Harrachově a pod vedením zkušených instruktorů Zbyňka Kováře a Radky Tkáčikové jsme pilovali správnou techniku běžeckého lyžování. V sobotu jsme se přesunuli do Bedřichova, kde nám dopolední tréning zpestřil Maxim Čambor, který přivezl biatlonové pušky pro zvukovou střelbu a všichni jsme si mohli přímo na sněhu a s lyžemi na nohou vyzkoušet střelbu poslepu. Nové podněty přinesl do sobotního dopoledního tréningu také sympatický Jirka Sýkora, mladý závodník a instruktor lyžování. Děkujeme všem instruktorům za skvělé vedení kurzu, panu Kolaříkovi za prima ubytování i bezvadnou stravu na chatě Muhu v Jindřichově a také všem zúčastněným běžkařům. Děkujeme Nadaci GCP za její podporu při všech sportovních aktivitách.

Běžecká sezóna byla zahájena charitativním závodem Od nevidim do nevidim 9. 4. Akci pořádá nevidomý horolezec Honza Říha, běželo celkem 17 zrakově postižených běžců. Ti vyběhli na trasy v délce 5,5 a 12,5 km a doprovodili je opět zkušení traséři. Děkujeme za podporu a těšíme se příští rok!

Již podruhé jsme se s týmem 12ti zrakově postižených a 12ti trasérů zúčastnili extrémního štafetového závodu od pramene Vltavy až do Prahy VltavaRUN. Konal se o víkendu 14. – 15. 5. a přispělo na něj několik desítek dárců. Tento logisticky i výkonově nejnáročnější závod celkem 360 km jsme opět zdolali, tentokrát v čase 36 h 36 min! Děkujeme partnerům za umožnění tohoto zážitku: VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pension Polka, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, Ogilvy.

Již počtvrté jsme běželi stále populárnější sérii amatérských závodů RunTour, konající se v osmi českých městech. Nadace Leontinka zde zrakově postiženým běžcům zajišťuje startovné, traséra, zázemí a osobní asistenci během závodu. RunTour 2016 se za podpory Nadace Leontinka zúčastnilo celkem 40 zrakově postižených běžců ve věku od 3 do 60 let, kteří odstartovali celkem 89x. Poprvé v historii Nadaci Leontinka reprezentoval zahraniční běžec. Prakticky nevidomý Yuya (17 let) z Tokia zaběhl závod na 5 km v doprovodu zkušeného vodiče Aleše Maliny v krásném čase 25 minut 46 vteřin. Novinkou ročníku byla také Mazda challenge pro rychlé běžce, kteří zaběhnou nad limit a Mazda za ně věnuje prostředky na pomoc zrakově postiženým.
Každá padesátikoruna ze startovného byla určena pro Nadaci Leontinka a ředitelka Barbara Hucková nakonec převzala z rukou zástupce Nadace České pojišťovny šek v hodnotě 1 044 300 korun. Tyto finanční prostředky poputují do osmi Středisek rané péče po celé ČR, kde pomohou financovat cesty speciálně vyškolených poradkyň do rodin s dětmi s postižením zraku ve věku 0 - 7 let.

Také běžec Eda Kožušník se rozhodl pomoci Leontince, na RunTour v Pardubicích podepisoval svou příručku Prostě běž! a z každého prodaného kusu věnoval 50 Kč.

Celkem 1046 běžců přijalo výzvu RunTour a pomohlo získat zrakově postiženým běžcům z Nadace Leontinka nové sportovní vybavení od firmy Intersport!
Stačilo se přihlásit do výzvy v aplikaci Endomondo a pak už jen běhat. Za každý uběhnutý km věnovala firma Intersport 1 korunu (až do výše 40 000 Kč) na sportovní vybavení dětem z Nadace Leontinka.

Tradiční účast běžců Nadace Leontinka je možná díky podpoře a osobnímu nasazení pracovníků Nadace GCP a agentury Geometry Global Prague... Děkujeme!

Ani letos jsme si nenechali ujít závodní sérii Běhej Lesy (tratě 11 a 22 km) – 4 krásné tratě vedoucí přírodou a unikátním prostředím ČR (Karlštejn, Lednicko-valtický areál, Beskydy…). Nadaci Leontinka reprezentovala například 19letá slabozraká běžkyně Terezie Hřídelová - na náročnou 11 km dlouhou trasu v beskydských kopcích se vydala v doprovodu zkušeného traséra Tomáše Zahálky. Obtížný závod v kluzkém terénu a s nemalým převýšením společně zaběhli ve skvělém čase 1 hodina a 15 minut.

V rámci pátečního programu 103. Primátorek Skupiny ČEZ se opět představili veslaři se zrakovým a kombinovaným postižením. Letošní ročník Primátorek odstartovala svou „spanilou jízdou“ čtyřka s kormidelníkem z VK Paprsek z Ústí nad Labem. V rámci akce byly také vydraženy hodinky Orlík, které věnovala firma PRIM a jejich nový majitel přispěl zrakově postiženým částkou 64 100 Kč.

Za obě jmenované akce děkujeme společnosti RAUL!

Osmnáctka statečných se zúčastnila 3. ročníku závodu Hostivice RUN - v sobotu 21. 5. vyrazila na malebnou trať podél místních rybníků. Po celou dobu se o ně starali traséři z řad společnosti Office Depot a místních běžců, pro které to byla v drtivé většině první zkušenost s trasérstvím. Pořadateli a společnosti Office depot moc děkujeme za možnost startovat na závodě zcela zdarma!

Již počtvrté jsme zajistili účast zrakově postižených na závodu Dračích lodí v Brandýse nad Labem 25. 6. Posádka složená z amatérských vodáků se zrakovým hendikepem a jejich zdravých přátel a příznivců Nadace Leontinka (s klapkami na očích) zajela sice na poslední příčce, ale zato se ctí. Děkujeme firmě MIKR.cz a Klubu veslování Kondor Brandýs nad Labem (pořadatel závodu).

11. 11. jsme netradičně oslavili Den nevidomých ve Freestyle Kolbenka. V průběhu dopoledne si slabozraké a nevidomé děti z různých koutů ČR pod vedením zkušených instruktorů vyzkoušely jízdu na speciálních lyžařských trenažérech. Spolek Jeden na jednoho navíc zapůjčil pušku na zvukovou střelbu, krom toho si děti mohly zaskákat na trampolínách. Děkujeme za podporu a těšíme se na další zajímavé a netradiční sportovní příležitosti!

Velký dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Mather Activation s.r.o., Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, TV Nova, Nadace ČEZ, Ogilvy, VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem o.s., VK Blesk, ČVK Praha, Klub SKP Jablonec, Chata MUHU, Penzion Polka, také dobrovolníci pan Maxim Čambor, Miluška Jurošková.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2016 byla 360 790 Kč.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2015 byla 369 300 Kč.

Udělej krok do tmy: workshop pro Skauty

Tomáš a Koko: Jak dopadla sázka aneb V kůži nevidomého po Praze

Děkujeme, Tomáši a Koko, za vaší odvahu a super osobní nasazení!…

EVROPA 2 uvádí Televizi Leontinka! Moderátoři se potí u popisu Karla Gotta