Stipendium Leontinka

Dlouhodobá podpora sociálně slabých studentů Deylovy konzervatoře pro zrakově postižené za účelem ukončení studia a následného uplatnění v profesionálním životě. Např: pořízení hudebních nástrojů a dalších studijních pomůcek, finanční pokrytí internátu, cestovní výlohy, mimořádné výlohy související se studiem. Stipendisté jsou vybíráni ve spolupráci s pedagogy Konzervatoře Jana Deyla s přihlédnutím na sociální situaci, prospěch, případně specifické potřeby. Cílem podpory je ukončení studia a jejich následné uplatnění v profesionálním životě.

Celková podpora v rámci projektu Stipendium Leontinka v roce 2016 byla 261 782 Kč.

Ramirez Guillermo Moya (Matyáš Vlk)

36 000

25 000

Konzervatoř Jana Deyla

6 000

Matyáš (*1999) je již druhým rokem žákem Gymnázia pro zrakově postižené Radlická 115. Z příspěvku si hradí ubytování na internátu, stravování a další nezbytné výdaje. Trpí albinismem, silnou oční vadou a epilepsií, která mu způsobuje záchvaty. Po jednom velkém záchvatu dokonce ztratil paměť a ve škole nepoznával některé své kamarády z dřívější doby.
Patrik (*1997)
je zrakově postižený, studuje masérství a svou praxi získává také na závodech Nadace Leontinka, kde masíruje právě doběhnuvší závodníky.
Tomáš (*1997)
je zrakově postižený a taktéž student masérství, do toho si ale troufá závodně běhat ve skvělých časech a s Nadací Leontinka se letos účastnil i náročného štafetového závodu VltavaRun.
Yevheniy (*1998)
studuje masérství a trpí zrakovou vadou. Stejně jako předchozí stipendisté i on masíruje na sportovních akcích Nadace Leontinka.
Vít (*1987)
 studuje obor viola na Konzervatoři Pardubice, jejíž vedení doporučilo udělit Vítkovi stipendium s ohledem na jeho zdravotní situaci (zrakové postižení s kombinovanou poruchou učení). Nadace Leontinka poskytla prostředky k tomu, aby se Vítek mohl i nadále věnovat svému oboru a stále se zlepšovat. V loňském roce se Vítovi povedl obrovský úspěch – byl přijat do symfonického orchestru projektu Rock meets Classic, s nímž jezdí po světě!
Martina (*1994) studuje svůj vysněný obor populární zpěv, ve kterém letos odmaturovala. Jejím žánrem je soul, jazz, ale skládá i vlastní písně a sestavuje kapelu.
Miroslav (*1989)
je těžce slabozraký, po vystudování hry na akordeon studuje druhým rokem obor ladění klavírů, jinak se věnuje zpěvu a nahrávání hudby. Jeho sociální situace je velmi tíživá, jelikož rodiče na Moravě v Karolince jsou nezaměstnaní.
Honza (*1991)
 se začal hudbě věnovat v pěti letech. Nejprve hrál na flétnu, pak eufonium, a nakonec byl přijat na Deylovu konzervatoř – obor hra na tubu, kde také úspěšně složil maturitní zkoušku, a dále pokračuje na Pražské konzervatoři. Za sebou má již sólová vystoupení s orchestrem Berg či natočení CD se slavným pražským sborem Hlahol. Kvůli svým potížím se zrakem (šeroslepost, krátkozrakost) si Honza účinkování v různých symfonických orchestrech velmi váží a Nadace Leontinka má radost, že ho může při studiích podporovat stipendiem.
Eva (*1998)
je zapálená zrakově postižená sportovkyně, která kromě školní docházky zvládá každý den trénovat a se svým trasérem na závodech s Leontinkou trhat rekordy. Závodně běhá, hraje goalball, a hlavně miluje koně.
Eva (*1994)
je prakticky nevidomá a studuje 6. rokem Konzervatoř Jana Deyla - hru na flétnu. Účastní se pravidelně benefičních koncertů pro Nadaci Leontinka. Letos jsme jí přispěli na účast na rozličných hudebních kurzech.

Celková podpora v rámci projektu Stipendium Leontinka v roce 2015 byla 194 840 Kč.

Udělej krok do tmy: workshop pro Skauty

Tomáš a Koko: Jak dopadla sázka aneb V kůži nevidomého po Praze

Děkujeme, Tomáši a Koko, za vaší odvahu a super osobní nasazení!…

EVROPA 2 uvádí Televizi Leontinka! Moderátoři se potí u popisu Karla Gotta