Leontinka ukazuje dětem, jaký může být život s hendikepem

V roce 2022 Leontinka podpořila vznik krátkého filmu Symfonie o chlapci se zrakovým hendikepem. Snímek přístupnou formou představuje témata jako je život se zrakovým postižením, vyrovnání se s rozdílností nebo šikana. Kromě promítání na festivalech si film už druhým rokem nachází své malé diváky i na školách, kam za dětmi chodí o filmu diskutovat tvůrci filmu společně se zástupci z Leontinky.

Jaké překážky musejí překonávat lidé se zrakovým hendikepem? Proč se někdo může stydět nosit brýle? Už jste se někdy setkali se šikanou? Jak byste pomohli kamarádce nebo kamarádovi, které nebo kterému někdo ubližuje?

To jsou jen některé z otázek, o kterých si s dětmi povídá Leontinka, tvůrci filmu a učitelé během programu vytvořeného na míru pro žáky prvních stupňů základních škol. Úvodem do programu je promítání krátkého filmu Symfonie, jehož hlavním hrdinou je osmiletý Filípek. Ten má zrakovou vadu, kvůli které vidí jen metr před sebe, ale stydí se nosit brýle. Před světem ho chrání jeho hračka Francis, kterou používá jako vyslance do světa neostrosti. Jednoho podvečera mu děti během hry Francise ukradnou a začíná honička až do hlubokého lesa... Můžeme prozradit, že všechno dobře dopadne, Francis se vrátí ke svému majiteli a Filípek si dokonce najde i novou kamarádku.

Film dětem atraktivní a přístupnou formou ukazuje hned několik důležitých témat a situací, se kterými se ve svém životě můžou běžně potkat. Každý jsme sice tak trochu originál, ale některé "jinakosti" mohou budit více (nechtěné) pozornosti než jiné. Filípek se stane terčem posměchu kvůli svým brýlím a tomu, že kvůli zrakové vadě nedokáže rychle reagovat. Nakonec ale sám projeví velkou odvahu a provede svoji kamarádku temným lesem. Ve filmu se tak děti kromě tématu "jinakosti" / hendikepu mohou setkat s tak běžnou emocí, jako je strach. Ten dokáže náš život pěkně znepříjemnit, ale je mnoho způsobů, jak strach můžete zvládnout. Třeba s pomocí postaviček, jako je hračka Francis, nebo díky kamarádovi či kamarádce.

Protože se během programu probírají i tak závažná témata, jako je šikana, účastní se promítání také školní psycholog či psycholožka: "Děti reagovaly na film velmi dobře - poznaly hned hendikep, bavili jsme se o šikaně a kdo ji zažil a jak se jí bránit. Rozebírali jsme také o tom, kdo nebo co dětem pomáhá překonávat strach - rodiče, prarodiče, kamarádi, jejich Francis? Film Symfonie je opravdu dobrý základ pro otevření všech těchto témat."

Zástupci z Leontinky zase dětem na konkrétních příbězích či fotkách představují životy lidí se zrakovým hendikepem, které jsou často velmi pestré - určitě pestřejší, než si řada z nás myslí. Baví se s dětmi také o tom, jak správně nabídnout pomoc nevidomému, jak se ne-chovat k vodicím pejskům nebo jak správně chránti svoje oči. Třeba tím, že nebude půl hodiny koukat zblízka na displej telefonu.

Protože je film částečně animovaný, nabízí se jako doprovodný program s tvůrci filmu, kteří dětem představují zásady tzv. stop motion animace. K tomu s sebou mají i originální postavičky Francise a sovy přímo z filmu. Pomocí aplikace Stop Motion Studio se pak děti rychle naučí animovat cokoli - kostičky, Lego nebo i 2D objekty vystřižené z papíru. Každý se tak na chvilku může sám stát filmařkou či filmařem.

Zájemcům ze strany škol Leontinka ráda poskytne film a návrh, jak s ním v hodinách pracovat. Po domluvě je možné domluvit na konkrétní promítání účast tvůrců filmu i zástupců nadace. K filmu vzniká také pracovní list, který vytvářejí studenti Katedry Výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze.

Pro více informací nám můžete napsat na info@nadaceleontinka.cz.

donate