1 887 621 korun na pomoc dětem ze středisek rané péče

Biatlonová sezóna 2023/2024 skončila a s ním i čtvrtý ročník akce Trefa pro Leontinku. A já už vím, že na konto pomoci putuje úžasný 1 887 621 korun, které podpoří ranou péči pro rodiny s dětmi se zrakovým postižením. Nejde tady ale jen o čísla a statistiky. Za nimi jsou desítky a stovky příběhů dětí, kterým může Leontinka každý rok pomáhat díky svému skvělému parťákovi, Generali České pojišťovně.

Dominiček se měl narodit jako zdravý chlapeček, po komplikovaném porodu ale bohužel trpí dětskou mozkovou obrnou a centrální kvadruparézou, tedy postižením všech čtyř končetin. Není tak schopný cíleně udělat koordinovaný pohyb a ve svých dvou letech zatím nesedí ani nemluví. Jeho rodiče ale nic nevzdávají a společnými silami bojují za každý pokrok. Pomáhá jim v tom i raná péče, kterou Nadace Leontinka podporuje už od roku 2008.

Díky rané péči rodiče vědí, jak správně rehabilitovat, hrát si nebo podporovat Dominičkův rozvoj smyslů, zejména zraku. Dominiček je velice společenský a usměvavý chlapeček, který miluje hlavně zábavu a taky, když je středem pozornosti. "Raná péče nás provází naší těžkou cestou, dává nám rady, tipy, pochopení, pomoc a naději. Každá návštěva je vždy přínosem, už jen to, že někdo přijede k Vám domů a poslouchá a věnuje čas Vašemu dítěti, je zvědavý na jeho pokroky.  S odstupem času vždy potěší celkové zhodnocení jeho stavu, co rodič při každodenním chaosu může přehlédnout," shrnuje přínosy rané péče Dominikova maminka.

Raná péče je sociální služba, která je rodinám poskytována zcela zdarma. Roční péče o jednu rodinu však může stát až 80 tisíc korun a tyto peníze mají střediska rané péče pokryté státními penězi pouze z 60 až 70 procent. Proto jsem moc ráda, že díky Generali České pojišťovně můžu ranou péči každý rok finančně podpořit částkou mezi 2,5 a 3 miliony korun, aby se tato péče dostala k co největšímu počtu rodin.

Můžu tak pomáhat i malé Tee, která má Rettův syndrom. Jde o vážné genetické onemocnění, které způsobuje řadu komplikací a zdravotních problémů. Tea má tak kromě zrakové vady i pozastavený psychomotorický vývoj (takže například nechodí ani nemluví), trpí také epilepsií. Na Rettův syndrom není v současné době žádná léčba, jedinou cestou jsou každodenní cvičení a terapie, které Teince pomáhají udržet její tělíčko v kondici a v dlouhodobém horizontu se díky němu může dostavit i zlepšení na některých úrovních.

"Tak jako spousta jiných rodičů jsme se v této situaci ocitli z čista jasna. Lékaři se věnovali pouze oblasti zdravotního vyšetření, ovšem péče o osobu se zdravotním handicapem obsahuje mnohem více než jen lékařskou péči," říkají její rodiče. "Když měla Teinka necelý rok se k nám dostal kontakt na organizaci Společnost pro ranou péči, pobočka pro zrak Olomouc. Kontaktovali jsme ji a zanedlouho jsme byli pozváni na úvodní schůzku spojenou s očním vyšetřením naší Teinky. Od té doby nás v pravidelných intervalech navštěvuje poradkyně rané péče, která s námi konzultuje situaci v rodině, vozí nám pro Teinku hračky zaměřené na rozvoj psychomotoriky, dává nám kontakty na odborníky, se kterými potřebujeme řešit současný vývoj Tei a další kroky v terapiích a léčbě. Raná péče nám poskytla největší podporu, co se týče informovanosti v možnostech, jak co nejvíce zkvalitnit život se zdravotně handicapovaným děťátkem. Řekli nám, na jaké dávky máme nárok, na které pomůcky můžeme žádat příspěvěk od státních organizací, dali nám kontakty na dobročinné organizace, u kterých jsme mohli zažádat o spoluúčast na finančně náročné terapie a cvičebních pomůcky. Organizují společensky terapeutické akce pro rodiny, jako jsme my, kde s dětmi a rodiči pracují jak odborníci z praxe, tak je zde vytvořen prostor, kde si mohou rodiny vyměňovat vzájemně zkušenosti a sdílet životní situace. Během těch pár let, kdy jsme se setkali s mnoha ostatními rodinami, žijícími v podobné situaci, jsme se mockrát setkali se stejným názorem na ranou péči. Spoustě z nich velmi pomohla se v nastalé životní situaci zorientovat a pomocí poradenství nastavit životní režim s možnostmi, o kterých nevěděli. Jsme za ranou péči velmi vděční. Jednoznačně nám pomohli zkvalitnit náš život a ve svém komplexním přístupu jsou v této oblasti jedineční."

Děkujeme ❤ našemu parťákovi, Generali České pojišťovně za dlouhodobou podporu projektu Svítání, díky které může Leontinka pomoci s financováním této nepostradatelné služby pro děti i jejich rodiče. Děkujeme také našim biatlonistkám a biatlonistům, kteří do soubojů dali vše a jejich 2 667 přesných tref přineslo celkem 1 333 500 korun, které náš partner zaokrouhlil na celý 1 500 000 korun! A konečně děkujeme také biatlonovým fanouškům, kteří přispěli další částkou 387 621 korun nákupem biatlonových čepic ve fanzóně v Novém Městě na Moravě.

Více o akci Trefa pro Leontinku se dozvíš TADY.