Leontinka si notuje s hudbou

Děti, co špatně vidí, v hudbě velmi často válí. Umějí skvěle cítit rytmus a přes svůj hendikep parádně ovládají nástroje. Snažíme se, aby svůj hvězdný talent mohly naplno rozvíjet. Třeba na slavné Deylově konzervatoři nebo Škole Jaroslava Ježka. S našimi projekty Leontinka muzicíruje, Stipendium Leontinka i Neviditelný svět hudby to jde jako po másle.

Vítek už díky nám cvičí doma na klávesy

Vítek je žákem 2. třídy Školy Jaroslava Ježka a je zcela nevidomý. Nadace Leontinka Vítkovi přispěla na nákup nového digitálního piana, aby mohl pravidelně cvičit na svém oblíbeném hudebním nástroji i doma. Kromě piana má Vítek rád hru na akordeon. Navíc si s Leontinkou i rád zasportuje v rámci běžeckého seriálu RunTour, kam pravidelně doprovázíme sportovce se zrakovým hendikepem.

Vítek u piana

Nevidomí hudebníci rozzáří každý koncert Leontinky

Od roku 2015 se pravidelně konají dva benefiční koncerty ročně, na nichž dostávají velký prostor předvést své dovednosti a svůj talent právě studenti hudby se zrakovým hendikepem. Tímto způsobem zrakově postižení hudebníci zároveň sbírají cenné zkušenosti, protože na koncertech Nadace Leontinka vždy spolupracují s hudebními profesionály nebo se stanou součástí orchestru.

V roce 2022 jsme takto uspořádali dva koncerty. V červnu se v koncertním sále žižkovského Atria sešli tři nevidomí hudebníci – klavíristka a zpěvačka Ráchel Skleničková, flétnistka Eva Blažková a nevidomý ukrajinský klavírista Bogdan Prudkyi, student Deylovy konzervatoře. Společně s harfistkou Barbarou Plachou zahráli klasický repertoár, teprve šestnáctiletý Bogdan představil i vlastní improvizace na perskou melodii, která je jeho vášní. Poslední adventní neděli mohl sbor složený z nevidomých a těžce slabozrakých hudebníků zazpívat společně s pozvanými vánoční koledy.

atrium 1

Součástí benefičních koncertů je vždy výjimečná atmosféra plynoucí z propojení nevidících muzikantů a vidícího publika. Více než kde jinde zde platí, že hudba lidi spojuje – a pokud vám z pódia hrají právě nevidomí hudebníci, je toto spojení ještě o něco více jedinečné.

Krásně tuto výjimečnou atmosféru vystihla dlouhodobá patronka Nadace Leontinka a členka souboru Dejvického divadla, Jana Holcová: „Jsem patronkou Leontinky už mnoho let. Nevím přesně, kolik koncertů jsem za ta léta měla tu čest vidět, ale vždy to je pro mě velmi silný a emotivní zážitek. To, že všichni nevidomí umělci ovládají své nástroje naprosto dokonale, je asi zbytečné psát. Ale oni přinášejí na jeviště ještě něco navíc – čistotu svých duší, obrovskou vnitřní sílu a radost ze života.“

Šestnáctiletý ukrajinský klavírista Bogdan na koncertě Leontinky všechny ohromil

Bogdan Prudkyi uprchl se svojí maminkou a bratrem před válkou na Ukrajině. Jeho vášní je hudba a hra na klavír. Nadace Leontinka Bogdana podpořila, aby mohl studovat na Deylově konzervatoři v Praze a dál rozvíjet svůj talent.

Bogdan

Partneři projektu Leontinka muzicíruje

Hlavními partnery projektu Leontinka muzicíruje jsou společnosti Exx, Ogilvy a Nadace RSJ.

Přispěj Leontince na dobrou věc

I lidi, co špatně vidí nebo nevidí vůbec, můžou zvládnout stejné věci jako my, vidící. Studovat, sportovat nebo hrát na hudební nástroje. Pomůžeme jim spolu?
Chci přispět Leontince