Slavíme 15 let na Jizerské 50!

Naši nevidomí a slabozrací sportovci jsou velcí borci. Takoví, že se nebojí ani něčeho tak bláznivého, jako je vyrazit (skoro) poslepu do bílé stopy! Navíc té nejlegendárnější - Jizerské 50! Leontinka je v tom podporuje už 15 let, a tak si zaslouženě letos zašla pro svoji jizerskou občanku. Naši nejmladší borci se zase mohli zakousnout do perníkových medailí, ti starší si radši zašli na párek a guláš s chlebem. Jak nám letošní Jizerská 50 "chutnala", si můžete přečíst právě teď!

Leontinka oslavila letos svých 15 let na závodech Jizerské 50 velkolepě. Do Bedřichova se jí totiž sjel rekordní počet nevidomých a slabozrakých běžců, kterým každoročně na závodech zajišťuje podporu. Celkem se na start postavilo 26 závodníků ve žlutých signálních vestičkách, z toho 19 závodníků bylo mladších 18 let a dorazili za námi ze speciálních škol v Praze, Plzni a dokonce až z Opavy.

Se svými traséry závodníci zkusili všechny délky tratí – 3 km dlouhou Mini Jizerskou, závody na 5, 10, 25 a 50 km klasicky a dokonce i 30 km volným stylem. Díky Generali Investment měla Nadace Leontinka letos zastoupení i v populární štafetě 4x3 km, kde, alespoň obrazně, dýchali na záda takovým hvězdám, jako je Kateřina Neumannová, Gábina Soukalová a Ondřej Moravec! Jednu z trasérek nám dělala i bývalá reprezentantka ČR v běhu na lyžích a kamarádka Leontinky, Zuzana Kocumová

Leontinka si v Bedřichově užívala svoji jizerskou občanku plnými doušky. A abychom si naši účast mohli dát za rámeček, ulovili jsme na fotografii v naší občance nejednu zde přítomnou hvězdu - ať už to byla legenda běhu na lyžích, Kateřina Neumannová, profesor Jan Pirk, zpěvák kapely Mirai nebo herec David Vávra, který Leontinku dobře zná a, kdo ví, možná si s námi taky jednou to trasování vyzkouší.

Podmínky ve stopě nebyly po celé čtyři dny úplně ideální. Zatímco ve čtvrtek si mohl Jakub s trasérem Liborem ještě vychutnat na 30 kilometrech volným stylem tvrdý pevný sníh a sluníčko, na nejprestižnějším závodě na 50 km začal sníh vypadat spíše jako jedna velká vodní lázeň. Přesto všichni naši malí i velcí závodníci opět překonali svůj hendikep i sami sebe a dorazili do cíle.

„Na Jizerské 50 se mně líbilo, jel jsem závod na 3 km, firemní štafetu 4 x 3 km, a v sobotu závod na 10 km.  Jelo se mně dobře, líbila se mně organizace a atmosféra závodů a péče Nadace Leontinka o závodníky. Velice rád bych se závodů účastnil opět za rok,“ napsal nám do Leontinky Kryštof ze 7. třídy ZŠ pro zrakově postižené v Plzni

Jeho spolužák ze stejné školy, deváťák Marek, přidal svoje dojmy: „Jizerské 50 jsem se letos zúčastnil už podruhé, díky paní učitelce Kulíškové a neziskové Nadaci Leotinka. Za pomoci traséra jsem odjel firemní štafetu T-Mobile a ČT Jizerská 10km. Jizerskou 50 jsem si opět užil ve skvělém kolektivu a měl možnost potkat sportovní celebrity jako je Soukalová, Moravec, Neumannová aj. Odvezli jsme si báječné zážitky a splnili si některá očekávání. Do budoucna bych si rád Jizerskou 50 ještě zopakoval a vylepšil svůj výkon."

Svůj recept na dojetí do cíle Jizerské 50 i za nesmírně náročných podmínek s námi zase sdílel náš běžecký matador, nevidomý Ivo Budil, který s námi jezdí na Jizerskou 50 už celých 15 let: Pivo – pivo – párek – párek – polévka – chléb se škvarky – malé pivo na dojezd na Hřebínku! Že recept funguje, dokazuje cílová fotografie i to, že Ivo za sebou nechal celou řadu vidících závodníků.

Pusťte si ještě sestřih toho nejlepšího z Jizerské 50 2023 z našeho Facebookového účtu ZDE.

Děkujeme našim partnerům, zejména agentuře RAUL!, která se i letos postarala o to, že jsme na závodech mohli mít své zázemí v růžovém leontinkovském stanu a bezplatný start pro naše závodníky a jejich traséry. Děkujeme také servismenům ze stanu Swix za to, že připravili lyže některým z našich běžkařů. A poděkování patří našemu kamarádovi Maximovi Čamborovi ze spolku Jeden na jednoho, který nám každoročně pomáhá s logistikou během celého závodu. Letos se k němu přidala ještě partnerka nevidomého běžkaře Ondřeje Zmeškala Petra, bez které bychom nezvládli v tak velkém počtu účastníků všechny přesuny.

Díky všem! ❤ SKOL!