Leontinka přinesla dětem nové brýle na showdown

Pro děti z kroužku showdownu na Základní škole pro zrakově postižené v Praze na Náměstí Míru jsem pořídila nové ochranné brýle. Aby se nezranily a aby se jim hezky hrálo. Že vůbec netušíš, co je to showdown? Tak to si musíš přečíst můj článek!

Pro hráče pokeru je showdown termín pro vyložení karet na stůl na závěr hry. Pro zrakově hendikepované děti i dospělé je showdown ale něco docela jiného! Je to oblíbená sportovní hra, která tak trochu připomíná ping-pong. Hraje se s ozvučeným míčkem, který je jen o trochu větší než ten ping-pongový. Tím se hráč snaží trefit do soupeřovy branky na druhém konci stolu. Koukni se na fotky a hned si všechno lépe představíš - a možná si taky uvědomíš, jaké máš štěstí, že se můžeš spolehnout na svoje oči!

Donedávna hrály děti ze ZŠ na Náměstí Míru showdown s lyžařskými brýlemi přelepenými černou páskou. Ty nové od Leontinky jsou už ale pro profíky - a hlavně, jsou mnohem pohodlnější. Slouží pro ochranu očí, ale taky k tomu, aby měli všichni hráči stejné podmínky pro hru, tedy ti, co nevidí vůbec, s těmi, co přeci jen něco ukoukají. Tyhle brýle se používají třeba taky v goalballu. Ach ne, další neznámé slovo! Goalball je zase takový fotbal pro nevidomé a brýle se při této hře opravdu hodí, protože goalball se hraje už s pořádně velkým míčem, a tak je dobré se i pořádně chránit. Leontinka taky goalbalisty podporuje, ale o tom třeba zase někdy příště.

Leontinka chtěla být u toho, když se brýle dětem předávaly, a tak za nimi vyrazila přímo do školy. Ema, Oliver, Adélka a Sam byli skvělí a ukázali jí, jak se showdown hraje (možná, že se taky chtěli ulít z nějaké písemky 😊). Při hře rozhoduje hlavně rychlost, postřeh a taky prostorová orientace. Všechno tohle si děti trénují každé pondělí při kroužku showdownu, kam jich chodí asi 15. Každý rok se pak utkají o pohár paní ředitelky v Žákovském turnaji v showdownu.

Sportování na škole už 40 let podporuje sportovní organizace TJ Zora Praha. Ta pro nevidomé a slabozraké děti dospělé pořádá třeba taky turnaje v goalballu, bowlingu, jezdí na běžky nebo na tandemová kola. I tady na škole se snaží děti se zrakovým hendikepem povzbuzovat k tomu, aby se hýbaly. A víš co, pro tyhle děti je to opravdu moc důležité! Díky sportu si totiž nejen udrží dobrou fyzičku, ale hlavně jsou pořád s partou skvělých kamarádů a nikdy se nenudí. A kdo ví, třeba si právě Ema, Oliver, Adélka nebo Sam jednou dovezou i medaili z nějakého toho mezinárodního utkání v showdownu - nebo dokonce z paralympiády! Leontinka jim bude držet palce!