Hraju s brýlemi

Všichni víme, že zrak je ten nejdůležitější ze smyslů - uvědomujeme si ale také, jak důležité je, náš zrak si chránit? Od 1. srpna 2024 se stanou povinnou výbavou každého sparťana mladšího 18 let speciální florbalové brýle. Klub AC Sparta Praha tak chce předcházet vážným úrazům oka, ke kterým každý rok dochází. Patronem kampaně "Hraju s brýlemi" se stala Nadace Leontinka, pro kterou florbalisté v neděli 17. března zahráli také charitativní zápas Leontinka Game.

Mnozí z nás si jistě pamatují dobu, kdy jezdit na kole nebo lyžovat bez ochranné přilby bylo něco úplně normálního. Dnes už naopak nošení přilby při sportech považujeme za docela přirozené a automatické a snad by nás ani nenapadlo, sednout si na kolo bez ochranné přilby. Aby se z nošení ochranného vybavení, v tomto případě speciálních florbalových brýlí, stalo něco úplně přirozeného a automatického i pro hráče a hráčky florbalu, to je teď hlavní cíl kampaně florbalového klubu AC Sparta Praha, Hraju s brýlemi.

Jen v minulém roce řešil tento florbalový klub dvě vážná zranění oka. ,,Zrak je jedna z nejcennějších věcí, kterou člověk má a není radno si s ní zahrávat. Florbal se zrychluje, osobních soubojů přibývá a nechtěných případů, kdy hokejka zasáhne hráče do obličeje, není málo. Jen náš klub v letošní sezoně řešil dvě velmi vážná poranění oka při hře," říká generální manažer klubu Miroslav Medal.

Jednou z hráček, která se s vážným zraněním oka musela popasovat, je i sparťanka Kamila. Kvůli zranění ještě stále nehraje, v minulosti přitom ochranné brýle nosila. V utkání, kde došlo ke zranění, ale ochranné brýle bohužel neměla. ,,Dříve jsem ochranné brýle nosila, měla jsem v nich dioptrická skla. Pak jsem ale přešla na kontaktní čočky a brýle bohužel odložila. Co si z minulých let vzpomínám, nebylo moc těžké si na brýle zvyknout. Samozřejmě na každou změnu si člověk nějakou dobu zvyká, ale v případě ochranných brýlí to nebylo tak složité."

Když se florbalový klub AC Sparta Praha obrátil na Leontinku, zda by se chtěla stát patronem kampaně, Hraju s brýlemi, neváhali jsme ani na chvilku. Známe řadu příběhů, kdy se lidé narodí se zrakovou vadou a bohužel se s tím nedá nic moc dělat. Často jde o vady progresivní a neoperovatelné. Pak je zde ale řada příběhů, kdy by k záchraně zraku stačilo docela málo - svůj zrak si správně chránit. Prevence úrazů je zkrátka ta nejdůležitější věc, protože řada vážných úrazů má za následek nevratné poškození zraku. A vzhledem k tomu, že je to náš nejdůležitější smysl, kterým vnímáme 80 procent vjemů kolem nás, mají takové úrazy velmi vážné důsledky.

Vedení klubu ke kampani natočilo také videa, která běží na jeho sociálních sítích. Právě tam dnes mladí lidé hledají své vzory a informace, a tak jsou tato videa dalším dobrým způsobem, jak přesvědčit hráče a hráčky florbalu o tom, že nošení ochranných brýlí je skutečně důležité. Nakonec hlavním cílem kampaně je hlavně to, aby se pro ně nošení ochranných brýlí při hře stalo něčím běžným a automatickým - stejně jako jízda na kole nebo na lyžích v ochranné přilbě.

Součástí spolupráce mezi sparťanským klubem a Leontinkou je také speciální charitativní Leontinka Game, která se odehrála v neděli 17. března během čtvrtfinále playoff. Během této hry mohli všichni fanoušci Leontince přispět do zapečetěné kasičky, a podpořit tak naše úžasné sportovce se zrakovým hendikepem

donate