Proměnili jsme dobré jídlo v dobrý skutek

Jak spolu souvisí veganství a dobré skutky? A co má společného udržitelný rozvoj a neziskový sektor? Dva zdánlivě nezávislé světy, tedy svět "nového jídla" a nezisku, se podařilo spojit v jeden během konference ProVeg New Food Forum. A díky tomuto spojení si Leontinka na konci odnesla i sladkou odměnu, která pomůže lidem se zrakovým hendikepem vychutnávat život naplno.

Víš, co jíš? A zajímá Tě, jak Tvoje volba ovlivňuje svět kolem Tebe? A proč je to vůbec důležité? 

My v Leontince věříme, že to, jak svět kolem nás vypadá, má každý z nás ve svých rukou víc, než si myslí. A že každý dobrý skutek dělá náš svět lepším místem pro všechny. Přemýšlet nad tím, jak můj životní styl ovlivňuje stav toho jediného místa, které k životu máme, tedy planety Země, není dávno už nějaký módní výstřelek, ale čím dál tím zřejmější nutnost. A s větším "zamýšlením se" přichází i větší vědomí odpovědnosti - a také větší ohleduplnost ke všemu a všem kolem nás. 

A právě tato empatie je hlavním hnacím motorem i neziskového sektoru. Jen díky lidem, kteří si uvědomují, že můžou sami aktivně přispět k pozitivní změně kolem sebe, můžu i já pomáhat lidem se zrakovým hendikepem vychutnávat život naplno. Třeba nevidomému plavci Davidovi, kterému přispívám na účast na mezinárodních závodech v para plavání. Nebo nevidomé Julince, které život zpestřuje její osobní asistentka Lenka, která se už stala součástí Julinčiny rodiny.

Na konferenci ProVeg New Food Forum jsem společně s brněnským veganským lahůdkářstvím Rostlo nabízela "ochutnávku poslepu" s použitím brýlí simulujících různé zrakové hendikepy. A co se ochutnávalo? Veganský sýr s tajemným názvem Kešumbert - schválně, tipneš si, co byla jeho hlavní přísada? Za každou ochutnávku jsem dostala příspěvek, a protože se našlo spousta zvědavců, kteří chtěli ochutnávat a zároveň pomáhat, "vyroslo" mi nakonec krásných 10 tisíc korun! To už je částka, za kterou můžu přispět mojí kamarádce Evce, absolventce VOŠ sociální, které pomáhám už řadu let a letos bych jí ráda přispěla na Kurz hiporehabilitace.

Děkuju proto moc mým parťákům v WPP a Ogilvy, kteří s nápadem propojit mě s vyznavači veganství přišla, organizátorům konference i Katce a Lukášovi z Rostlo, dvěma neuvěřitelně milým a pracovitým lidem, za den plný inspirace a dobrých skutků. A taky za tu spoustu veganských dobrot, které mám teď v lednici. 😀