Raz, dva, tři, učíme se s radostí!

Zazvonil školní zvonek a nový školní rok je zase tady. Co dělá Leontinka pro to, aby se i dětem, které svět kolem sebe nevidí tak jako většina z nás, co nejvíc líbilo? A jak jim pomáhá překonat překážky a zažít stejnou radost z učení jako jejich spolužáci? Přečti si můj článek!

Ahoj kamarádi,

dnes se s Vámi chci podělit o to, jak a s čím pomáhám svým kamarádům se zrakovým hendikepem ve škole. Často jsem z úst dospěláků slyšela, že škola je základ života, a tak každý rok přispívám skoro dvěma miliony korun na podporu studentů se zrakovým postižením a taky školám, na které chodí. Tyhle peníze jim pomohou zaplatit stipendia, speciální učební pomůcky, osobní asistenty nebo třeba doučování z matematiky. 

Je pak moc prima, když se děti radují z dobrých známek na vysvědčení a hlavně, když je škola baví. To mám pak největší radost. Ale škola není jen o učení, je taky o kamarádech a zážitcích, které si děti budou pamatovat do konce života. I proto podporuju také různé sportovní programy a sportovní soustředění, kde děti mohou zažít úspěch zase trochu jinak a v jiném prostředí a prohloubit svoje přátelství i vztahy s učiteli.

A jak díky mým projektům, Škola, Stipendium, Osobní asistence a Sport, konkrétně pomáhám? Vybrala jsem pro Tebe pár příkladů:

Třeba škole pro zrakově postižené v Plzni jsem pomohla pořídit speciální pomůcky, jako je mluvící kalkulačka nebo sešity pro slabozraké a přispěla jsem na osobní asistenci pro nového ukrajinského studenta. 

Sedmáctiletému Lukášovi, který se pere s progresivním postižením zraku, jsem koupila kamerovou lupu, která mu pomáhá číst texty v učebnicích. A protože se Lukáš taky trochu pere s matematikou, zaplatila jsem mu už podruhé doučování, díky kterému může srovnat krok se svými spolužáky. Maturita se blíží a je skvělé, že díky tomu bude Lukáš dobře připravený. Má ještě mladšího brášku a jeho maminka se o oba kluky stará sama, takže finanční podpora od Nadace Leontinka jim hodně pomáhá.

Další kluk, Vítek, má deset let a chodí na Školu Jaroslava Ježka. Vítek rád hraje na klavír a ještě radši na akordeon a já jsem mu pomohla koupit elektrické klávesy, aby mohl cvičit a rozvíjet svůj talent taky doma. Vítek je vůbec moc šikovný kluk, který toho, třebaže je nevidomý, zvládá hrozně moc. S akordeonem vyhrál už třeba 1. místo v soutěži pražských uměleckých škol a 2. místo v celostátní soutěži. Vítek je hodně aktivní, jezdí i na kole, loni hrál goalball a letos chodí dvakrát týdně na pohybové tréninky. Ale taky si musí samozřejmě najít čas na školu, což je pro zrakově hendikepované vždycky trochu složitější - a i ty domácí úkoly jim přeci jen zaberou víc času, jak mi řekl Vítkův tatínek. Úkoly Vítek píše na Pichtově stroji, což je šestibodový psací stroj pro nevidomé.

Už podruhé jsem letos taky podpořila Bogdana, sedmnáctiletého klavíristu, který utekl do Prahy před válkou na Ukrajině se svou maminkou a starším bráchou. Díky mému programu Stipendium si maminka Bogdana nemusí dělat starosti, jak zaplatí internát a stravu. Bogdan studuje na Deylově konzervatoři a podle svých učitelů je to moc talentovaný kluk s velkou budoucností.

Možná Tě překvapí, že ne všechny děti s postižením zraku chodí na speciální školy, ale jsou integrované do běžných škol. Díky projektu Osobní asistence jim můžu pomáhat zvládat školu a chodit na kroužky. Kromě toho tento program financuje i takové speciální studijní asistentky pro děti, které mají mámu nebo tátu, nebo oba rodiče, nevidomé. Tyhle asistentky jim pomáhají s přípravou do školy, ale můžou pomoci i rodičům s vyplněním formulářů nebo je doprovodit na třídní schůzku.

Sama bych ale tolik věcí jen těžko zvládla. Proto bych chtěla poděkovat mým partnerům v programech vzdělávání, kterými jsou Nadace RSJ, Progresus, HSBC Bank, PMI a Saint-Gobain. Díky společnostem Exx, Ogilvy, FM Logistic, VMLYR, RAUL! a EXX zase můžu podporovat různé sportovní aktivity žáků a studentů. ❤

donate